Przejdź do treści
Przejdź do stopki

[TYLKO U NAS] Prof. Jan Szyszko: Fundamentem niepodległości Polski są ziemie niezniszczone, gotowe, żeby produkować żywność o najwyższej jakości

Treść

Fundament niepodległości to jest to, że my w tej chwili, w jednoczącej się Europie, jesteśmy ostatnim państwem, które posiada ziemie niezniszczone, gotowe ku temu, żeby produkować żywność o najwyższej jakości – mówił w sobotnim programie „Rozmowy niedokończone” na antenie TV Trwam i Radia Maryja prof. Jan Szyszko, b. minister środowiska, poseł PiS.

Prof. Jan Szyszko na początku programu wspomniał – zmarłego 23 września – prof. Kazimierza Tobolskiego, z którym współpracował.

– Profesor Tobolski to był wybitny profesor. Wielki znawca torfowisk, układów wodno-błotnych, wielki przyrodnik, naukowiec w skali światowej. Znany również bardzo szeroko na świecie, szczególnie związany ze szkołą szwajcarską, ale również miłośnik polskiej przyrody. Oddany bez reszty nauce i oddany bez reszty młodzieży. Chciał kształcić i kształcił. Wykształcił mnóstwo absolwentów. Był niezwykle lubiany przez młodzież. Ostatnio był wykładowcą Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a w ramach tej funkcji był wykładowcą na studiach podyplomowych: Polityka i ochrona środowiska oraz Ekologia i zarządzanie, i kompensacje przyrodnicze – przypomniał prof. Jan Szyszko.

Dariusz Bąk, poseł Prawa i Sprawiedliwości, zaznaczył, że w walce o niepodległość Polski wielką rolę odegrała polska wieś.

– Wiele naród Polski wycierpiał, wiele poniósł z tego tytułu konsekwencji. Dopominał się, żeby Polska powróciła z powrotem, żeby powstała. Kiedy mówmy o tych sprawach w stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę, nie możemy nie zatrzymać się przy ludności polskiej wsi. Wszelkie teatry działań wojennych odbywały się najdłużej i zawsze na obszarach wiejskich, bo obszary wiejskie to również i lasy. Chcemy zaakcentować udział polskiej wsi w walce o niepodległość Polski. Ludność polska, polskiej wsi, wykazywała się wielkim bohaterstwem – zaznaczył Dariusz Bąk.

Prof. Jan Szyszko zwrócił uwagę, że tereny polskiej wsi są „unikatem w skali światowej”.

– Polska wieś jest unikatem pod względem stanu biologicznego gleb. Gleby tamtych terenów, gdzie zachowała się ta drobna prywatna własność rolna, gdzie ten rolnik użytkował, charakteryzują się wspaniałą bioróżnorodnością, czyli niezniszczonymi glebami. (…) To jest w tej chwili wielką wartością i wielkim potencjałem polskiej wsi, to jest konieczność, możliwość albo i obowiązek państwa, aby wykorzystać ten ogromny potencjał polskiej wsi po to, żeby ta wieś produkowała żywność o najwyższej jakości – podkreślił polityka PiS.

Wykładowca WSKSiM wskazał, że w obecnych czasach mamy nadprodukcję żywności w Europie.

– Jednym z problemów jest utylizacja żywności, bo 30 proc. żywności staje się odpadami, a więc marnotrawstwo żywności ogromne i równocześnie bojkot tej żywności na Zachodzie. A mianowicie ta żywność jest określana jako żywność, która jest o niskiej wartości i poszukuje się żywności produkowanej właśnie jakby w zgodzie z potencjałem biologicznym gleb o tej najwyższej jakości. A wskaźnikiem tego są między innymi gatunki występujące na tych terenach. Gdy się popatrzy na Polskę, to jest unikatem pod tym względem – wskazał b. minister środowiska.

– Ten fundament niepodległości to jest to, że my w tej chwili, w jednoczącej się Europie, jesteśmy ostatnim państwem, które posiada ziemie niezniszczone, gotowe ku temu, żeby produkować żywność o najwyższej jakości. I to powinno być domeną Polski. Nie wielkie gospodarstwa, nie ogromne rozwijające się pola kukurydzy i rzepaku, tylko właśnie popyt na żywność najwyższej jakości. Produkowaną oczywiście zgodnie z najnowszymi metodami produkcji. Ta żywność o najwyższej jakości powinna być bazą dla Polskiej wsi, ale równocześnie i gwarantem trwania tej wsi – powiedział prof. Jan Szyszko.

Były minister środowiska podkreślił także, iż leśnictwo jest również „unikatem w skali światowej”, które jest oparte o „dobrą wiedzę naukową”.

RIRM

Źródło: radiomaryja.pl, 29 września 2018

Autor: mj

Tagi: prof. Jan Szyszko