Przejdź do treści
Przejdź do stopki

[TYLKO U NAS] A. Gantner o problemie marnowania żywności: Każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca do śmieci co roku około 300-400 zł

Treść

W Polsce rocznie marnuje się blisko 5 mln ton żywności, z czego około 3 mln ton pochodzi z gospodarstw domowych. „Najczęściej wyrzucane jest pieczywo, które nieustannie „króluje” w rankingach marnowania. Często wyrzuca się także owoce, warzywa i produkty mleczarskie” – poinformował Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Żywności, podczas audycji „Aktualności dnia” na antenie Radia Maryja.

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wynika, że w Polsce rocznie marnuje się blisko 5 mln ton żywności, z czego około 3 mln ton pochodzi z gospodarstw domowych.

– Jest to zadziwiające, ponieważ żywność stanowi duży procent wydatków w gospodarstwach domowych. Jest to około 22-23 proc. całego budżetu. Oznacza to, że żywność nie jest tania dla Polaków, więc powinniśmy ją szanować – powiedział dyrektor generalny Polskiej Federacji Żywności.

Zdaniem eksperta jest to również niezrozumiałe, dlatego że szacunek dla pożywienia jest wpisany w kulturę Polaków.

– Żywność zawsze cieszyła się dużym szacunkiem, więc powinno tak zostać. Faktycznie szokujące jest to, że każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca do śmieci co roku około 300-400 zł. Nawet jeśli do kogoś nie przemawia fakt, że wyrzuca 184 bochenki chleba, to fakt, że wyrzuca do kosza te 400 zł, powinno robić wrażenie – ocenił gość audycji „Aktualności dnia”.

Andrzej Gantner zachęcił, by walczyć ze zjawiskiem, jakim jest marnowanie żywności. Wskazał także, że największą część wyrzucanego jedzenia stanowią tzw. produkty świeże.

– Najczęściej wyrzucane jest pieczywo, które nieustannie „króluje” w rankingach marnowania. Często wyrzuca się także owoce, warzywa i produkty mleczarskie, czyli wszystko to, co ma krótkie terminy przydatności do spożycia – wymienił ekspert.

Dyrektor generalny Polskiej Federacji Żywności ocenił, że nie potrzeba wielkiego wysiłku i nadzwyczajnych zachowań, by wyeliminować lub ograniczyć ten problem.

– Po pierwsze, robiąc zakupy, powinniśmy uważnie czytać,  kiedy mija termin przydatności spożycia danego produktu. Po drugie, przechowując go w domu, np. w lodówce powinniśmy pomyśleć, w którym miejscu umieścić ten produkt. Trzeba być świadomym, że zakupione towary nie są nieśmiertelne, nawet jeśli umieścimy je w lodówce – powiedział gość audycji.

Andrzej Gantner wskazał, że szanowanie  żywności i robienie przemyślanych zakupów jest jednym z ważniejszych zadań, jakie stoją przed Polakami.

– Jeżeli poukładalibyśmy sobie na półkach w lodówce zamiast produktów pieniądze, które za nie wydaliśmy i później zaczęlibyśmy je wyrzucać do kosza, to każdy z nas zastanowiłby się, zanim wyrzuciłby coś następnym razem – wyjaśnił dyrektor generalny Polskiej Federacji Żywności.

Cała rozmowa z Andrzejem Gantnerem dostępna jest [tutaj].

 radiomaryja.pl

Żródło: radiomaryja.pl,

Autor: mj

Tagi: Andrzej Gantner marnowanie żywności żywność