Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Caritas Polska odpowiada na problem marnowania żywności

Treść

Organizowany w dniach 1625 maja Tydzień Laudato si’ to okazja do dzielenia się wiedzą, twórczej dyskusji i aktywnego działania dla dobra naszej planety. Caritas Polska włącza się w te działania na wielu płaszczyznach, m.in. zapobiegając marnowaniu żywności.

Tydzień Laudato si’ to szereg przedsięwzięć organizowanych przez watykańską Dykasterię ds. Integralnego Rozwoju Człowieka przy współpracy ze Światowym Ruchem Katolików na rzecz Środowiska i około 150 organizacjami katolickimi. Wspólnota Caritas Laudato si’, skupiona wokół realizowanego przez Caritas Polska, we współpracy z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, ekologicznego projektu inspirowanego „zieloną” encykliką papieża Franciszka, zaprasza w tym czasie m.in. do udziału w debacie o manii posiadania i antidotum na nią, czyli dyskusji o ekonomii dobra wspólnego. Warto śledzić media społecznościowe, gdzie pojawią się ciekawe treści, w tym materiały do pobrania, np. gry planszowe, interaktywne katechezy, czy konkurs, w którym nagrodą będzie przygotowane na tę okazję drugie wydanie encykliki. Szczegóły można znaleźć na facebookowym profilu projektu [tutaj].

Oddawać, nie marnować

– W Polsce realizujemy obecnie ok. 300 lokalnych projektów ekologicznych. Wiele spośród nich porusza tematykę niemarnowania żywności. Są to np. warsztaty gotowania zero waste w szkołach, książka kucharska zero waste, czy słynny już słoik św. Franciszka i warsztaty, podczas których dzieci, wykorzystując warzywa pochodzące z ogrodów parafian, przygotowują posiłki dla osób potrzebujących wsparcia – przypomina Dominika Chylewska z zespołu Caritas Laudato si’.

Znakomitą promocją proekologicznych postaw są także duże ogólnopolskie programy pomocy żywnościowej, łączące ideę pomagania potrzebującym z zapobieganiem marnowaniu żywności. Przykładem jest program „Spiżarnia Caritas”, realizowany od marca 2017 roku przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi. W jego ramach żywność o krótkim terminie przydatności jest odbierana ze sklepów i przekazywana do placówek Caritas, gdzie służy do przygotowywania posiłków. Trafia też do punktów wydawania żywności, a stąd bezpośrednio do osób potrzebujących.

Rośnie skala pomocy

– W bieżącej edycji programu 45 wspólnot Caritas oraz innych organizacji kościelnych, występujących jako organizacje pożytku publicznego, podpisało umowy na odbiór żywności z blisko 1300 sklepami oraz 18 hurtowniami i 22 magazynami różnych sieci handlowych. Dzięki programowi w ubiegłym roku ponad 60 tys. osób otrzymało paczki i posiłki. W realizację programu było zaangażowanych ponad 500 zespołów parafialnych i ponad 1600 wolontariuszy – informuje Małgorzata Jarosz-Jarszewska, koordynatorka pomocy żywnościowej w Caritas Polska.

Skala pomocy udzielanej w ramach „Spiżarni Caritas” systematycznie rośnie. W 2017 i 2018 r. przekazano 2,6 tys. ton żywności, a w 2019 r. 5 tys. ton. W roku 2020 było to już ponad 6,6 tys. ton produktów spożywczych o wartości ponad 83,5 mln zł. Oprócz oczywistego wymiaru pomocowego program ma również swój aspekt ekologiczny. Jak wynika z danych publikowanych przez Instytut Ochrony Środowiska, w Polsce marnuje się rocznie 4 840,946 tys. ton żywności. Przekazywanie produktów żywnościowych potrzebującym pozwala ograniczać straty dla środowiska wynikające zarówno z nadmiernej produkcji, jak i przetwarzania odpadów.

– Dziś już chyba nikt nie ma wątpliwości, że  głód wynika nie tyle z niewystarczających zasobów materialnych, ile raczej z niedostatecznych zasobów społecznych, wśród których najważniejsze są te natury instytucjonalnej. Papież Franciszek zwraca uwagę na fakt, że marnowana jest niemal jedna trzecia produkowanej żywności, a żywność, którą się wyrzuca, jest żywnością kradzioną ze stołu ubogich. Nasze programy, w tym „Spiżarnia Caritas”, są odpowiedzią na to wielkie wyzwanie współczesności – podsumowuje ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

episkopat.pl/radiomaryja.pl

Żródło: radiomaryja.pl, 19

Autor: mj

Tagi: Caritas Polska marnowanie żywności