Portal Wtorek - 12 listopada 2019 Konrada, Renaty, Witolda      "To nie wiarygodne, jak wielką siłą może dusza obdarować ciało". Wilhelm von Humboldt
Szukaj     Szukaj wg branż
Powiększ +

2019-11-06 4 pomysły na rozgrzewające jesienne desery w pucharkach do lodów

Przywykliśmy do tego, że w pucharkach deserowych serwowane są zazwyczaj lody. Jednak można je wykorzystać także do serwowania deserów jesiennych – rozgrzewających. Sprawdzą się one idealnie na chłodniejsze dni, kiedy oprócz dobrego smaku szuka się sposobu na rozgrzanie. Jakie zatem przygotować desery w pucharkach do lodów, które doskonale sprawdzą się w czasie jesiennych popołudni?


Pucharki do lodów – idealne do podawania budyniów


Pucharki do lodów idealnie sprawdzą się do podawania różnego rodzaju budyniów. Oczywiście najlepiej będą smakowały te, które w całości przyrządzi się samodzielnie. Przykładem może tutaj być budyń z kaszy jaglanej. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Kaszę przed gotowaniem należy opłukać i gotować na mleku. Dla dodania jej ciekawego smaku można dodać do niej wiórków kokosowych oraz wanilii. Aby deser rozgrzewał i poprawiał nastrój, po przełożeniu go do pucharków można posypać go mieszanką kakao, a także przypraw np. cynamonu i kardamonu. Są one cenione za swój wyjątkowy smak oraz właściwości rozgrzewające. Całość można udekorować owocami np. bananami. Ciekawą propozycją może być też budyń lub mus czekoladowy z podobnymi dodatkami.Więcej inspiracji na musy w pucharkach znajdziesz w artykule 5 pomysłów na pyszne desery w pucharkach do lodów.


Kisiel w pucharku do lodów – to jest idealny pomysł na jesień


W czasie coraz dłuższych, jesiennych wieczorów warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązanie, jakim jest deser na bazie kisielu. Do pucharka można nałożyć swój ulubiony smak kisielu i poczekać aż przestygnie. Na jesień najlepiej sprawdzają się smaki przypominające lato – truskawkowy, owoców leśnych czy malinowy. Kisiel można też przygotować samodzielnie. Najlepiej smakuje taki na bazie soku lub konfitury własnej produkcji. Taki kisiel można udekorować odrobiną dobrze przetartej konfitury z marchwi lub dyni, które doprawione będą imbirem i cynamonem. Dodadzą one niecodziennego smaku „zwykłemu” deserowi, a także pozwolą się rozgrzać w chłodniejszy dzień.


Jesienna odsłona tiramisu – ciekawy pomysł na rozgrzewający deser w pucharku


Ciekawą propozycją, która rozgrzeje w jesienne popołudnie niejednego łasucha, jest specjalna wersja tiramisu. Do serwowanego o tej porze deseru można dodać jabłek z cynamonem. Innym rozwiązaniem może być dodanie do masy z serkiem mascarpone puree z dyni, które będzie doprawione rozgrzewającymi przyprawami.


Rozgrzewający deser dla dorosłych w pucharku


Jedną z odsłon rozgrzewającego deseru na jesień będzie ta z dodatkiem alkoholu. Trzeba tutaj pamiętać, że taki deser może być podany wyłącznie osobom dorosłym. Jak go przygotować? Można do jego stworzenia użyć mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców oraz masy śmietanowej. Przed przygotowaniem deseru suszone owoce można namoczyć w białym winie (wersji dla dzieci może to być woda). Śmietanę należy ubić na sztywno. Można do niej dodać cukier puder i odrobinę ulubionych korzennych przypraw. Do takiego deseru doskonale będzie pasował cynamon, a także kardamon czy mielony imbir.





Silesian




 © Wszelkie prawa zastrzeżone - Interaktywna Polska Sp. z o.o. (18) 4490077; 509 740 777 ; e-mail: biuro@iap.pl

www.csz.gminagrybow.pl www.gosir.gminagrybow.pl wieliczka.eu - zaprasza Burmistrz Artur Kozioł